Lad mig introducere dig for et par unikke smagsoplevelser der viser, hvor godt Champagne holder sig op imod nogle af verdens stærkeste fødevarer. Selvom jeg personligt foretrækker ægte fransk “Champagne”, så kan tipsene i denne artikel faktisk bruges til stort set alle mousserende vine, herunder Cava og Prosecco.

1. Champagne og Chili

Uden tvivl en af de bizarre og dog perfekte smagssammensætninger, der vil blæse hovedet af dig. Jeg vil dog ikke anbefale at du hiver din 1998 flaske Dom Perignon frem til dette eksperiment! Jeg smagte Chili med en god Cava: Paul Cheneau Cava Brut. Chilien var i form af en Soyrizo chili med bønner. Soyrizoens brændende fornemmelse afkøles af surhedsgraden i champagne. En frugtagtig cava bringer desuden sødmen af de røde bønner i skålen med chili frem. Det er en bizar blanding, som du med sikkerhed vil fortælle dine venner om. Jeg har faktisk stjålet denne idé fra en mindre Restaurant i Århus, der specialiserer sig i at servere stærk mad og bobler.

2. Champagne og Bacon

Bacon er kødets slik (især når det stegt med lidt ahornsirup). En frugtagtig rosé champagne som Nicolas Feuillatte Brut Rose eller, hvis du virkelig har noget der skal fejres, en Armand de Brignac Ace of Spades Rose er den perfekte vin når det kommer til svinekød. Hvis du skal nyde noget så lækkert som bacon, hvorfor så ikke smide en god Champagne oveni? De ovennævnte rosenvine har en ekstremt lille og cremet boblefinesse, og en aroma hen af granatæble og jordbær med en lang prikkende surhed. De er relativt feminine og raffinerede. Du kan dog også komme langt med et par billige mousserende rose vine – prøv dig frem.

3. Champagne og østers

Østers forlader ofte smagen af havet i munden. Og den brune, våde smag af havet er normalt forfærdelig at parre med vin. Det er dog her vores gode ven champagne, kommer og redder dagen. Min favorit champagne når det kommer til østers er uden tvivl Veuve Clicquot med den gule etiket. Surhedsgraden og renheden af smagsstoffer vasker den snavsede fornemmelse af hav væk let og elegant.

4. Champagne og salat

Salat er yderst vanskeligt at servere med de fleste vine, fordi det har bitter smag fra grøntsager og en ret høj surhed. Bitterhed er et af de træk, der ikke kan kombineres (altså bittert med bittert), da det overvælder tungens bitter-sensorer og maskerer de andre smage. Fødevarer med høj syrlighed skaber en sær kontrast med vine, der har lav syrlighed. Til en salat med vinaigrette vil en prosecco, som Riondo Prosecco, eller en ekstra tør champagne levere en livlig og frugtagtig smag.

 

5. Champagne og Pommes Frites

Champagne er vinens sodavand, så det er dejligt at parre med dybstegte fødevarer. Da friture mad er findes i alle mulige former, skal du bare vælge en champagne der passer på kvaliteten af den mad , du er ved at spise. Har du take-away fra McDonalds bør du nok finde den mousserende vin frem, der var på tilbud i Netto til en 20’er, mens mad fra en god restaurant fortjener en god flaske Champagne.