Tøj

Der kan være mange grunde til, at du gerne vil lave dit eget tøj. Nogle af fordelene ved at lave dit eget tøj er, at du kan lave specielle stykker tøj i den egen stil, som du ikke kan købe, og at du sparer en masse penge. Samtidig er det også bedre for miljøet end hvis du skulle købe tøj, der eksempelvis var lavet i Kina eller et andet uland. Uanset om du vil lave tøj fra bunden eller blot foretage nogle ændringer på tøj, du allerede ejer, så kan det være nyttigt at vide, hvilke metoder du kan gøre brug af. Så følg med herunder, og få en DIY-guide til at lave dit eget tøj – vi lover at den er hjælpsom, uanset om du er nybegynder eller garvet:

 

  1. Lær det basale om syning

Først og fremmest skal du have nogle forskellige værktøjer, som gør det meget lettere at sy dit tøj. Det vigtigste er selvsagt en symaskine, men du kan dog også sy nogle stykker tøj – eller reparationer på dit brugte tøj – i hånden. Derudover er det vigtigt at have tråd og nål, samt linealer og mønsterpapir. Herefter er det vigtigt at du starte med basale mønstre, f.eks. en nederdel, da disse er lettere at starte med end andre stykker tøj. Husk desuden at måle dine mål, så du sikre at tøjet passer, når du er færdig.

 

  1. Strikning

At strikke noget af dit eget tøj kræver mere tålmodighed end syning, men kan ikke desto mindre ende ud i et rigtigt flot resultat, samtidig med at det er en hyggelig ting at lave, mens du ser fjernsyn. Det eneste du har brug for her er strikkepinde, garn og et mønster på netop det stykke tøj, du ønsker at lave. Hvis du ønsker tøj af lækker kvalitet kan du med fordel købe bomuldsgarn online, som sikrer at dit tøj bliver blødt i stedet for kradsende. Start gerne ud med at strikke noget nemt og mindre tidskrævende, såsom sokker eller halstørklæder, så du får en succesoplevelse med din første strikning og bliver sat ind i metoderne. Herefter kan du gå videre til sværere mønstre.

 

  1. Forny genbrugstøj

Hvis du ikke helt tør at kaste dig ud i hverken syning eller strikning, kan du i stedet gå i genbrugsbutikker og købe brugt tøj, som du herefter let kan ændre til stilfuldt tøj. Det kan du eksempelvis gøre ved at tilføje en ny knap, muligvis i en farverig tone, som vil få en kedelig trøje til at sprudle. Et andet tip er at farve ensfarvet jeans og t-shirts, som man gjorde i 70’erne, for at få et sjovt mønster frem på tøjet. Nogle gange ser du noget tøj i genbrugsbutikker, som du egentlig godt kan lide, men som naturligvis kun er i den ene størrelse. Hvis størrelsen er for stor, er der dog hjælp at hente. Det er nemlig super simpelt hurtigt at sy en trøje ind, så den kommer til at se ud som skræddersyet på dig.