Mønter

Gældssanering kan være en løsning til dig, der har for meget i gæld, men simpelthen ikke kan betale det tilbage. Går du og har en hel del gæld, der skal betales tilbage, men har svært ved at skrabe pengene sammen, så du også får mad, råd til udgifter og lignende? Gældssanering kan så være en løsning til dig. Men hvad er det, og hvilke regler gælder der ved gældssanering?

 

Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en kreditordning, som enten nedsætter din gæld eller lader den helt bortfalde. Har domstolene besluttet at nedsætte din gæld, kan du få udsat betalingen af restgælden og samtidig tildelt en afdragsordning. Gældssanering giver dig altså mulighed for at søge domstolene om at få nedsat eller eftergivet din gæld.

 

Betingelser

Der er dog nogle betingelser med gældssanering. For at få gældssanering skal du nemlig opfylde to betingelser: du skal dokumentere, at du ikke kan betale gælden og dine forhold og omstændighederne skal i øvrigt tale for en gældssanering. Det skal altså være sådan, at du formindsker dine levevilkår ved at betale gælden. Dette betyder at du bl.a. ikke kan betale gælden, da du skal betale husleje, elregninger og lignende. Udgifter til en ny bil og lignende tæller ikke med, da omstændigheden for dette ikke taler for en gældssanering. Det skal altså, groft sagt, være sådan, at du skal kunne leve. Domstolene, som modtager din ansøgning, tager dog også hensyn til din alder, hvordan du har fået gælden, og hvad du har gjort for at afvikle gælden igen.

Din gældssanering skal desuden også kunne føre til en varig forbedring, før du kan få en. Man kan normalt ikke få gældssanering, hvis man har uafklarede økonomiske forhold. Sælger du en bil, bolig eller lignende, kan du ikke få gældssanering.

 

Søge om gældssanering

Det er helt gratis at søge om gældssanering. Du kan enten hente en ansøgning på borger.dk eller i den nærmeste byret nær dig. Ansøgningen afleveres til Skifteretten, som ligger i byretten. Bor du i Storkøbenhavn, er det Sø- og Handelsretten, der skal have din ansøgning.

 

Hvad sker der derefter?

Når din ansøgning er modtaget bliver du kaldt til et møde af Skifteretten, hvor du bliver bedt om at uddybe din ansøgning. Accepterer domstolen at indlede en gældssanering, indrykker Skifteretten en meddelelse i Statstidende. Dukker du f.eks. ikke op til mødet, har Skifteretten ret til at nægte at indlede sagen. Bliver en beslutning taget, som du ikke er tilfreds med, kan du klage til Landsretten.

 

Hvor meget får man eftergivet?

Hvor meget man får eftergivet kommer an på ens økonomiske forhold. Oftest er det sådan, at dine boligudgifter fra dine indtægter blive beregnet med og derefter vil du få et rådighedsbeløb. Resten af dit månedlige overskud vil blive fordelt ligeligt til dine kreditorer over de kommende 5 år. Antallet af børn og eventuelt medicin tages også hensyn til ved beslutningen.