Danmark er kendt som et iværksætter-land. Hver dag åbner håbefulde iværksættere nye virksomheder, og forsøger at gøre sig bemærkede på markedet. Uanset hvilket marked der er tale om – software udvikling, coaching eller et pizzaria, så er det et faktum, at teknologien spiller en stor rolle i den moderne virksomheds mulighed for at konkurrere og tilbyde den bedst mulige service.

Vi ser i særlig grad hvordan virksomhederne forsøger at skubbe sig foran de etablerede giganter, ved at benytte Skyen – også kendt som Cloud – som en central del af deres virksomhed. Det er typisk ved at implementere til Microsoft Windows Azure, Google Cloud eller en af de andre store spillere på markedet, at man kan hente rigtigt store fordele ind. De etablerede firmaer der stadig benytter sig af servere lokaliseret inde i virksomheden er hæmmede i forhold til, og kan ikke skalere op og ned på ligeså kort tid. Det betyder altså, at en lille nystartet virksomhed pludselig kan tage imod en ordre, som en af ”giganterne” måske vil se sig nødsaget til at takke nej til.

Det er ikke bare skalering der er lettere i skyen. Adgangen til information på tværs af landegrænser og tidszoner har også vist sig at give en kæmpe konkurrencemæssig fordel. Statistikker har vist, at virksomheder der benytter en erp løsning – uanset virksomhedens størrelse ved implementeringen – har langt større chance for at etablere sig i markedet og systematisk kæmpe sig op i hierakiet til de er på side med, eller har overhalet, de etablerede spillere.

Det har længe været kendt, at man ved at satse på de nye teknologier kan overhale de konkurrenter der har siddet på markedet i så mange år, at de er blevet for konservative. Det interessante er dog, at der nu også raser en kamp internt mellem de nyopstartede virksomheder – det er ikke længere nok at skille sig ud fra den etablerede konkurrent, man ønsker også at bevæge sig hurtigere og mere stabilt end de andre nyopstartede. Det har betydet store satsninger i det danske startup-miljø – uafprøvede teknologier og store investeringer i højrisiko research-and-development er tegn her på. Det betyder at det er hårdere at være iværksætter, og at der er langt mere gambling involveret ned hidtil – det er svært at vide om man satser på den rigtige teknologi, når den ikke har vist sit værd i praksis endnu. Til gengæld vil dem, der har satset rigtigt, komme ud af det med helt ekstremt fart. Vi har allerede set disruption på flere steder i det danske erhvervsliv, og eksperterne spår, at vi kun har set toppen af isbjerget. I sidste ende er det en fordel for forbrugerne og landet som helhed, idet teknologen bliver presset til sit yderste og der virkelig kæmpes for at finde de nyeste og bedste måder at gøre tingene på.