Husholdning

Har du køkkenmaskiner og husholdningsapparater fra forrige århundrede hjemme hos dig? En støvsuger, der ikke rigtigt suger til, en opvaskemaskine, der efterlader for mange kalkpletter, en kaffemaskine, der giver kaffegrums i koppen, en fryser, der rimer til for hurtigt eller andre maskiner som vaskemaskiner, tørretumblere, m.m., der ikke er helt optimale og funktionelle, og som skal skiftes ud med reservedele til hvidevarer?

Så er det måske tid til at give hjemmet en opdatering. Og her kan vi se frem til mange spændende produkter. Vi lever nemlig i en tid, som er præget af en fuldkommen gennemgribende teknologisk revolution – også når det gælder husholdningsapparater.

Smart computing – en ny tidsalder

Har du hørt om smart computing? Husholdningsapparater bliver intelligente, og der bliver lagt større og større fokus på, at de skal have en form for softwareindhold, som skaber grundlag for, at de forskellige apparater kan ”tale sammen” indbyrdes, og at de kan styres fra mobilen. Det gør dem mere automatiske og smarte – både i design og funktionalitet.

Der er flere mobile enheder i verden, end der er mennesker. Det hænger sammen med, at det bliver billigere og billigere i dag at udstyre et produkt med software og kommunikationsteknologi. Når vi taler om mobileenheder, tænker de fleste nok på mobiltelefoner, men det er langtfra kun begrænset til telefonen. Der er mobile enheder i din bil, i automater, i alarmer – og vi begynder at se, at der også kommer mobile enheder i dit køleskab, i din vaskemaskine, i din fryser og sågar i dit strygejern.

I fremtiden vil vi se en stribe apps, der kan bruges sammen med for eksempel køkkenapparater. Og de forskellige husholdningsapparater vil være i stand til at kommunikere sammen – for eksempel vil de kunne koordinere med hinanden, så ikke ovn, vaskemaskine og tørretumbler er i gang på samme tid, men fordele strømforbruget bedre.

Smartphonen bliver en universel fjernbetjening

Og hvordan styrer du så alle disse nye smarte funktioner? Fra din ”smarte telefon” naturligvis. Kommandocentralen for alle dine intelligente husholdningsapparater bliver telefonen – ét sted, hvorfra du kan styre husholdningen, og du behøver ikke engang at være fysisk til stede.

Vi ser altså en udvikling i retning af, at smartphonen bliver en universel fjernbetjening til alle slags apparater. Du behøver altså ikke gå ned i vaskerummet for at tjekke, om vasketøjet er færdigt – det kan du nemt og bekvemt tjekke på din smartphone fra sofaen. Men du skal naturligvis stadig selv hente vasketøjet – endnu da!

Hverdagen bliver smartere – og nemmere

Man kunne også forestille, at du er på vej hjem fra arbejde i bil, og at du sætter kaffen over eller forvarmer ovnen fra din telefon, eller at du måske trykker på en knap, der gør, så nogle råvarer, du skal bruge til maden, bliver sat til langsom optøning. Og hvis du skal handle ind, kan du tjekke live-billeder fra dit kølefryseskab, så du hurtigt får overblik over, hvad du mangler at købe ind til aftensmaden.

Fremtidens husholdningsapparater sætter miljøhensynet højt

Når det kommer til husholdningsapparater, ser vi et stigende fokus på energimærkning, miljøvenlighed, økonomi og produktionsmetodernes miljøpåvirkning. Det bliver vigtigere og vigtigere, at hele vejen fra produktionen til indpakning, levering, reparation med hvidevare-reservedele og bortskaffelse samt genbrug bliver bæredygtig og miljømæssigt forsvarlig. Og ovenikøbet har denne trend en kærkommen sidegevinst – den er mere økonomisk på grund af vand- og elforbrug, og den griber derfor ikke lige så dybt i pengepungen!