Lys strand

Når vinteren og frosten kommer, så er det tid til at blive pakket godt ind og trække i mere lunt tøj, så du ikke fryser. Hver sæson er der altid et godt udvalg af lækre vintersager så som vinterjakker til damer, herrer og børn. Men vinteren og den ekstra tildækning gør også, at sollyset ikke rammer os på samme måde, som om sommeren. Helt grundlæggende er sol vigtigt for alt liv, da den giver varme og energi, som i sig selv er en forudsætning for at vi overhovedet kan eksistere. Om vinteren får vi slet ikke nær så meget sol som om sommeren – og derfor kan det for nogle også give underskud på vigtige vitaminer.

D-vitamin

Solen er helt naturligt en god kilde til d-vitamin, og derfor er det helt store spørgsmål også, om du skal tage et ekstra tilskud eller ej? Om sommeren burde personer med en almindelig pigmentering, som får sollys på ansigt, hænder og arme i ca. 8 minutter 3 gange om ugen være dækket godt ind.

De fleste anbefalinger siger, at det ikke er nødvendigt med et ekstra tilskud, hvis du ellers ikke er i risikogruppen. Gruppen tæller småbørn, ældre eller gravide. Men der er lidt uenighed omkring emnet. Men en ting er sikkert, du vil ikke kunne undvære d-vitamin, da det hjælper kroppen med at optage kalk. Mangler du til gengæld vitaminet, kan det give svage muskler og risiko for knogleskørhed.

Vil du sikre dig det vigtige vitamin om vinteren, så kan det desuden fås gennem kosten. Spiser du fede fisk, kød og mælkeprodukter giver det dig et godt boost. Derfor kan du med fordel være ekstra opmærksom på kosten, når vinterhalvåret rammer og solskintimerne bliver færre.

Kunstig lys om vinteren

En anden ting som er meget brugt er lysterapi eller kunstigt lys. Men det typiske spørgsmål er, om kunstig lys virker om vinteren. Det som lyset kan gøre på mørk vinterdag er, at give mere energi og sørge for en god døgnrytmen, hvis lyset vel og mærket ”tages” om morgenen. Samtidig får det ”serotonin” i hjernen til at stige, hvilket har en positiv effekt på blandet andet humøret. Helt simpelt kan man selv lave sin egen form for lys. For bare det – at der kommer dagslys ind af det vindue, hvor man opholder sig, kan give en positiv effekt.

Rejs efter solen!

Er du både til sol, lys og varme, så er det helt ideelle for dig måske at rejse en tur sydpå, hvor der er mange flere solskinstimer i gennemsnit pr. måned. Rejser du for eksempel til Gran Canaria eller Costa del Sol, ja så får du masser af sol – og der er i de fleste tilfælde solgaranti. Destinationer som disse kan nemlig prale med over 300 solskinsdage om året. Men med mindre du har planer om at bruge hele vinteren sydpå, så kommer du tilbage til frost og kolde morgener, grå himmel, huer, handsker og vinterjakker til damer. Men på den anden side, er en god kombi af vinter, sommer, frost og sol muligvis det, som gør at du får fordelene ved at opleve det bedste fra hver sæson!